TRACEIMAGE

杭州 中国美术学院民俗艺术博物馆

这座民俗艺术博物馆坐落在杭州的中国美术学院。场地曾经是山坡上的一片茶田。我们进行博物馆设计的出发点是希望可以在其中感知到建筑下面的土地,因此在建筑的地面上设计了上下连续的坡道。平面布局被几何划分成平行四边形的单元,来适应地形的细微变化,每一个单元都有独立的小的屋顶,这样外观看起来就像是一片瓦片屋顶的村庄。室外墙壁上覆盖了用不锈钢丝悬挂的瓦片,调整了进入室内的光线。立面和屋顶上的旧瓦片都来自于当地的住宅。瓦片的尺寸不一,帮助建筑更好地融入了土地的自然环境。(介绍来自建筑师)

Hangzhou China Academy of Arts’ Folk Art Museum

The folk art museum stands in the campus of China Academy of Arts in Hangzhou. The site was formerly a tea field that formed a hillside. Our point was to design a museum from which the ground below can be felt, by continuing the building’s floors that follow the ups and downs of the slope. Planning is based on geometric division in the units of parallelogram to deal with the intricate topography. Each unit has a small individual roof, so the outlook became like a village that evokes a view of extending tiled roofs. The outer wall is covered with a screen of tiles hung up by stainless wires, and it controls the volume of sunlight coming into the rooms inside. Old tiles for both the screen and the roof came from local houses. Their sizes are all different, and that helps the architecture merge into the ground naturally. (intro from architects)

Architecture Designed by Kengo Kuma & Associates