TRACEIMAGE

上海 Doozy Access 艺术空间建筑改造

此项目为一个500平米的工业厂房改造,如同大部分讲究空间效率的厂房建筑,这个曾经的玻璃加工厂建筑及结构也遵循了这种跟经济效益相匹配的尺度和节奏。纵然,这种绝对的秩序和节奏也有其一定的工业美感,但是在这个项目中,我们试图要局部性的扰乱这种节奏,让其变得片段,不联系,不自然且怪异。在整个项目中,我们通过强行插入三个与主体建筑的语言不一致的空间构件,从而扰乱原有规整的建筑立面。三个构件本身的语言也有意不统一,而是与内部巨大的展厅(舞台)及黑色帘幕在空间叙事上联系起来。

Shanghai Doozy Access art gallery

This is a warehouse renovation project with an area of 500 square meters. The existing warehouse used to be a glass production factory with two massive concrete beam rows sitting along the building internally. Similar to most of the factories pursuing spatial efficiency and economy, the facade of the building reflects its internal rhythm by repeating window frames in each bay. In this project, however, we attempt to disturb such rhythm by weaving completely different spatial language into it and make the facade fragmentally, incompletely and bizarrely. Three spatial objects are designed to insert into the existing facade. We deliberately make the language of these objects inconsistent but spatially connected in narrative with the internal stage (exhibition hall) and ’black curtain’ .

建筑设计 泛式建筑事务所

Architecture Designed by far workshop